Linux saturn.odeaweb.com 3.10.0-962.3.2.lve1.5.70.el7.x86_64 #1 SMP Mon May 30 08:45:55 UTC 2022 x86_64

KURBAN BAYRAMINDA BESLENME – Beylikdüzü Diyetisyen

KURBAN BAYRAMINDA BESLENME

Sevdiklerimizle güzell vakit geçirdiğimiz, bol ikramlı, tatlıların, etlerin havada uçuştuğu Kurban Bayramı geldi, çattı. Siz bu dönemde kilo almamak için nelere dikkat ediyorsunuz? Kestiğiniz kurban etini nasıl saklıyor ve pişiriyorsunuz? Hadi gelin bunları birlikte gözden geçirelim. 😊

Sağlıklı ve kilo almadan bir bayram geçirmek için dikkat etmeniz gerekenler:

    1. Sağlıklı beslenmenin prensiplerini unutmayarak yiyecek seçiminize, porsiyon miktarlarına, besin gruplarının dağılımına dikkat edelim.
    2. Yeni kesilen etlerdeki sertlik pişirirken ve bireyde şişkinlik hazımsızlık ve sindirim sorunlarına neden olabileceği için özellikle mide rahatsızlığı olan bireyler eti 24 saat beklettikten sonra tüketmelidir.
    3. Etler C ve E vitamini içermedikleri için yanında C vitamininden zengin sebze/salata/ meyve suyu tüketilmelidir. Bu şekilde hem besin çeşitliliği artar hem de sebzelerde bulunan C vitamini demirin emilimini arttırır.
    4. Etin yanında asitli içecekler yerine ayran/cacık tercih edilmelidir.
    5. Ziyaretlerde şerbetli tatlı yerine meyveli ve sütlü tatlıları, sütlü çikolata yerine bitter çikolata tercih etmeye özen gösterin. Baklavaya ‘hayır’ diyemiyorsanız 1-2 dilimi aşmayın.
    6. Sadece bir gün bir kere tatlı kaçamağı yapmaya çalışın.
    7. İkram edilen asitli içecek, çay ve kahve tüketiminde aşırıya kaçılmamalı, bu içeceklerin su yerine geçmediği unutulmamalıdır.
    8. Limonlu açık çay tüketerek C vitamini desteğiyle etteki demirin emilimi kolaylaşacaktır.
    9. Metabolizmayı çalıştırmak ve kalori yakımını hızlandırmak için en az 2.5-3 litre su tüketmeyi ihmal etmeyin.
    10. Gün içerisinde fazla kalori aldığınızda akşam öğününüzü oldukça sade bir şekilde salata, yoğurt ile geçiştirin ve muhakkak 30-40 dakika tempolu yürüyüş yapın.

 

Kurban Etlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kırmızı et, kaliteli hayvansal proteinin yanında, demir, çinko, magnezyum, fosfor minerallerini ve B12, B6, B1 ve A vitaminini içermektedir.
  • Veteriner kontrolü olmayan ve uygun koşullarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan insanlara tenya, salmonella, tüberküloz, şarbon gibi hastalıkların buluşma riski yüksektir.
  • Bayram günü kesilen et hemen tüketilmemelidir. Kesilen kurban etinde oluşan sertlik hem pişirmede hem de sindiriminde sorunlara sebep olabilir. Bu yüzden etler 24 saat buzdolabında muhafaza edilip daha sonra pişirilmelidir.
  • Etler; büyük parçalar şeklinde değil ancak kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp, tek pişirimlik miktarlara bölünüp, buzdolabı poşetlerine koyularak buzdolaplarının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede daha uzun süre etler saklanabilmektedir.
  • Pişirmek için buzluktan çıkartılan etler, yine buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmeli, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır.
  • Eti pişirirken haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartma ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır.

 

Herkese huzurlu, mutlu ve sağlıklı bayramlar dilerim…

 

Anahtar Kelimeler: diyetisyen, kurban bayramı, et, etin pişirilmesi, etin saklanması, beylikdüzü, diyetisyen, kilo verme, kilo alma

 

 

 

 

 

 

 



Hızlı Arama